Hafen City

6 bölgeden oluşan Hamburg Eyaleti’nde HafenCity, Mitte Bölgesi’nde yer alıyor. 1991 yılında dönemin belediye başkanı Henning Voscherau, kentteki gelişme alanları ile ilgili bir araştırma projesi başlatıyor. Proje, limanın özellikle iç kesimlerinde yer alan ve çöküntü alanı haline gelmiş liman doklarının dönüşümü ile ilgili.

Başlangıçta bu fikir, taşıma maliyetleri ve mevcut yerleşik şirketlerin mülkiyet konularından dolayı ciddi muhalefet görüyor. Ayrıca toplumsal bazı protestolar da oluyor. Belediyeden küçük bir ekip farklı zaman aralıklarında farklı gruplarla görüşerek proje için bir program geliştiriyor. Hamburg Belediyesi 1997’de süreç ile ilgili sistemi nasıl işleteceğine dair ilk kurumsal örgütlenmeleri oluşturmaya başlıyor. Proje için öngörülen bitiş süresi 2025 yılı olarak belirleniyor.

1999 yılında açılan Hafencity Master Plan Yarışması’na 175 proje katılıyor ve 8 ödül veriliyor. Birincilik ödülü 75.000 Alman markı (yaklaşık 38.000 euro) olan yarışmayı Kees Christiaanse/ASTOC ofisi kazanıyor.

Şubat 2000 tarihinde Hamburg Meclisi HafenCity Bölgesi için master planın uygulanması kararını veriyor.  Proje için seçilen alan eski şehrin güneyindeki eski limanın dok alanları.
Toplam alanı 127 ha. olan proje, Avrupa’da bir defada ele alınan dönüşüm projelerinin en büyüğü.  Tanımlanan yapılaşma yoğunluğu yaklaşık olarak 2,4 milyon m².

Proje tamamlandığında yaklaşık 14.000 kişi için konut (7000 adet), 40.000 kişi için ise çalışma imkânı sağlanacak.