Kozlu – Zonguldak – Üzülmez Demiryolu hattı çalışmaları için paydaş toplantısı yapıldı

Zonguldak ilinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından kömür taşımasında kullanılan demiryolu güzergâhlarından biri de Kozlu-Zonguldak-Üzülmez Demiryolu hattıdır. Zonguldak’taki doğal güzelliklerin, kültürel değerlerin ve endüstriyel mirasın bütüncül hale getirebilmesi amacıyla bu hatta yeni bir işlev kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu maksatla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından Kozlu-Zonguldak-Üzülmez Demiryolu Hattı Önfizibilite Raporu ve Konsept Geliştirme Çalışması başlatılmış olup bu projeyle ülkemizin endüstri tarihine ışık tutan endüstri mirası değerleri hakkında farkındalık yaratılması, korunması ve tanıtılması hedeflenmektedir. Güzergahın turizmin geliştirilmesine imkân sağlayacak şekilde ele alınması, yolcu taşımacılığı olanaklarının değerlendirilmesi ve katma değer yaratması planlanmaktadır.

Çalışmayla hâlihazırda yük taşımacılığında kullanılmakta olan Kozlu-Zonguldak-Üzülmez hattının mevcut şehir içi ulaşım sorununa çözüm olabilecek ve turizmi geliştirecek bir potansiyel taşıyıp taşımadığı değerlendirilerek bir konsept ortaya koyulacaktır.

Sözü edilen çalışmaya ilişkin olarak ilgili tarafların katılımıyla 19 Nisan 2018 Perşembe günü Saat 10:00’da Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Merkez Binası Toplantı Salonunda bir başlangıç toplantısı düzenlenmiştir.

Toplantıya proje güzergahındaki etkilenen kurumlardan ve önemli kent aktörlerinden toplam 32 kişi katılım sağlamıştır. Proje ile ilgili konuların paydaşlar tarafından tartışılıp cevap arandığı verimli bir giriş toplantısı olmuştur. Toplantı sonrasında fizibilite ve konsept çalışmalarına fayda sağlayacak bilgiler elde edilmiş, araştırılması gereken konular tespit edilmiştir.