Kozlu – Zonguldak – Üzülmez Demiryolu hattı çalışmasının ikinci paydaş toplantısı yapıldı

Çalışmaya ilişkin olarak ilgili tarafların katılımıyla 22 Mayıs 2018 Salı günü Saat 14:00’de Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Merkez Binası Toplantı Salonunda bir 2. Paydaş toplantısı düzenlenmiştir.

Yapılan araştırmalar, derinlemesine görüşmeler ve saha gezileri sonucunda ortaya çıkan projeye yönelik fikirler ve potansiyel güzergâh alternatifleri toplantıda sunulmuş ve paydaşlar tarafından tartışılmıştır. Bu alternatiflerden en kısa vadede çözüm olabilecek; TTK atölyeler – Üzülmez arasındaki tren yolunun turizm amaçlı kullanıma açılması konusu öncelikli olarak tartışılmıştır. Başlıca konuşulan diğer konular ise; TCDD ve TTK kurumlarının bahsi geçen demiryolu ile ilgili mülkiyet ve işletme hakkı durumu, demiryolunun yolcu taşımacılığı açısından uygunluğu ve projeye konu olan demiryolu güzergahının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Zonguldak Şube Müdürlüğü’nce hazırlanan yeni imar planındaki konumu olmuştur. Bu plana göre söz konusu demiryolu hattı karayolu olarak tanımlanmıştır ve burada yer alacak tüm kamu yapıları bu yoldan mahreç almaktadır.

Bu konuların yanı sıra projenin maliyeti ve işletme gelir – gider dengesi ile ilgili tüm paydaşlar tarafından fikirler ortaya konmuş olup toplum yararına olacağı belli olan bu türde projeler için kar etmenin esas amaç olmadığı görüşü paydaşlar ile paylaşılmış ve fikir birliğine varılmıştır. Demiryolu güzergahı kapsamındaki Üzülmez ve Kozlu hatlarının turizm amaçlı hizmet vermek için etaplandırılarak çalıştırılması fikri ortaya konulmuş ve paydaşlar ile görüşülmüştür. Bu şekilde etaplar halinde projenin hayata geçirilmesinin daha uygulanabilir ve daha az maliyetli olacağı bu raporda da belirtileceği üzere fikir birliğine varılmıştır.