Lavuar alanı projelendirmesi için alan gezisi ve sunumlar Zonguldak’ta yapıldı

Zonguldak’ın en önemli endüstri tesislerine ev sahipliği yapmış ve bugün arta kalan yapılarıyla bile Zonguldak endüstri mirası içinde önemli bir yere sahip alanın, çağdaş koruma ilkeleri doğrultusunda ele alınması gerekmektedir.

2006’da yıkımına başlanmasından bugüne 10 yıldan uzun bir süredir kentin sürekli gündeminde olan Merkez Lavuarı için 2010’da bir yarışma düzenlenmiş ancak daha sonra projelendirme aşamasına geçilemeden süreç durdurulmuştur.

2018 yılında ise Zonguldak Valiliği tarafından tekrar değerlendirilmeye alınmış ve çalışmalara başlanmıştır. Zonguldak Valiliğinin Kivi ekibi ile ilerlediği bu süreçte Merkez Lavuarı’nın davetli bir yarışma ile tekrar tasarlanması gerektiği fikri ortaya çıkmıştır. Yarışmaya deneyimli mimari ofisler SCRA, FREA, Atelye 70 ve KPM katılmaktadır.

Hazırlanacak olan projenin ticari, kültür ve sosyal odaklı fonksiyonları içermesi beklenmektedir. Bu fonksiyonları detaylandıracak olursak; orta ve üst düzey dükkan ve mağazalar, yeme içme mekanları ve bu mekanlarla entegre çocuk oyun alanları, kentin ana kültür merkezi, Zonguldak Nikah Salonu ve kentin ana açık alanını bulunduracaktır.

Yarışma ekipleri için alan gezisi ve Zonguldak Merkez Lavuarının kentin endüstri mirasındaki yerini anlatan sunumlar düzenlenmiştir. Alan gezisinin ardından Zonguldak Maden Müzesi ziyaret edilmiş ve burada Zonguldak Kent Konseyi başkanı Yesari Sezgin ve Zonguldak’ın endüstri mirası konusunda uzman Ekrem Murat Zaman sunumlarını yapmıştır.