Harmankaya uygulama projeleri toplantısı yapıldı

Harmankaya Kanyonu; Zonguldak Merkez – Elvanpazarcık beldesi arasında bir vadi içinde ardı ardına sıralanmış şelalelerden oluşan, yaklaşık dört buçuk kilometre uzunluğunda bir yürüyüş parkurudur. Kış aylarında vadi içinde akan suyun fazla olması ve yosunlu kayaların çok kaygan olması nedeniyle ilerlemek nispeten daha güç. Yazın vadi tabanındaki suyun çekilmesiyle yürüyüş için daha idealdir. Oldukça zengin bir ağaç ve çalı dokusuna sahip bu alan zengin florasının yanında çok sayıda kara ve tatlı su hayvanına da ev sahipliği yapar.

Harmankaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2009-2023 Türkiye Turizm Stratejisi’nde Zonguldak’ın da içinde bulunduğu bölge için uygun gördüğü ekoturizm bağlamında da son derece elverişli bir mekandır. Vadide bulunan Kuşkayası ve diğer jeolojik oluşumlar jeo turizm potansiyellerini de taşımaktadır. Yürüyüş parkurunun bitiminden sonra 800 m uzaklıktaki Kent Ormanı zengin ve çok çeşitli ağaç dokusuyla arboretum özelliği taşımaktadır. Vadi her mevsim farklı bir peyzaj güzelliği sunmaktadır.

Harmankaya projesi kapsamında, parkur içinde yapılacak olan basit düzenlemelerle bu alanın dört mevsim ziyaretçiye açılması hedeflenmektedir. Başlangıç ve bitimde kameriyeler, ahşap geçitler, bilgilendirme panoları gibi üniteler ziyaretçilere kolaylık sağlayacaktır.

Vadinin Zonguldak’ın hemen çeperinde bir nokta olması (5-10 km) ulaşım anlamında avantajlar sağlamaktadır. Harmankaya parkurunun son yıllarda bilinirliğinin artmasıyla birlikte her yıl çok sayıda ziyaretçi tarafından gezilmektedir. Başta Ankara olmak üzere, çevre illerden bölgeye düzenlenen doğa turizmi eksenli gezilerde, en çok ziyaret edilen mekanların başında gelmektedir.

Konsept projesi tamamlanan Harmankaya Kanyonu’nun uygulama projesi çalışmaları devam etmektedir.