Gülhane Tıp Tarihi Müzesi gezildi

Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası hamamında yer alacak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Müzesi çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda yine Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde bulunan Ankara’daki Gülhane Tıp Müzesi gezildi. Kivi’den Ömer Yılmaz ve Atelye 70’ten Doğu Kaptan’ın ziyaretine SBÜ Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Eray Yurdakul ve SBÜ Genel Sekreteri Muzaffer Akdoğan da eşlik etti.

Kapılarını 1986’da açan Gülhane Tıp Tarihi Müzesi’nde genel tıp tarihi ve Türk tıp tarihi ile ilgili objeler, askeri tıp tarihi, askeri sıhhi hizmetler, harp cerrahisi konularıyla ilgili dokümanlar ve harp tarihi fotoğraf koleksiyonu sergileniyor.

Osmanlı tıp tarihiyle ilgili görsellerin de yer aldığı müzede sergilenen Birinci Dünya Savaşı yıllarında kullanılan sahra sıhhiye malzemeleri, ilk yardım çantaları ve çadır örneklerinin yanı sıra Çanakkale Savaşları ve Kurtuluş Savaşı’nda kullanılan ecza dolabı, sedyeler ve cerrahi aletler, adeta tıp tarihine ışık tutuyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında diş hekimleri tarafından diş makinası şeklinde dizayn edilen ayaklı “dişçi koltuğu” ise tıp müzesinin dikkati çeken eserleri arasında yer alıyor.

Sağlık Bilimleri Müzesi iç mekan ve sergileme tasarımı Kivi, Atelye 70 ve Yalın Mimarlık ortaklığında devam ediyor.