Çanakkale Kruvaziyer Limanı Fizibilite Çalışması sözleşmesi imzalandı

Çanakkale hinterlandına hizmet veren bir kruvaziyer liman projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Turizm Stratejisi 2023 hedefi de dahil olmak üzere uzun zamandır gündemdedir. Bu ana hedeften yola çıkılarak bölgeyi ekonomik, sosyal ve ticari açıdan geliştirecek; kruvaziyer yanaşma limanı, yat limanı ve sosyal tesislerinden oluşan bir turizm tesisi projesi düşünülmektedir. Dolayısıyla bu projenin hayata geçirilmesi için planlanan ilk adım: Çanakkale Kruvaziyer Limanı Fizibilite Çalışması’dır. Bu kapsamda ihaleye çıkan Çanakkale İl Özel İdaresi ile Çanakkale Kruvaziyer Limanı Fizibilite Raporu Hazırlatılması İşi Hizmet Alımına ait sözleşme 13 Mart 2020 tarihinde imzalandı.

Kruvaziyer turizmi, deniz temelli turizm kategorisi içinde yer alan, liman ziyaretleri, limana yakın yerlerde ziyaret ve alışverişlerden oluşan aktiviteleri kapsayan bir turizm çeşididir. Uluslararası literatürde ‘’Cruise’’ olarak adlandırılan kruvaziyer turizm kavramı: ‘’Esas amacı gemiye binen yolcuların bir yere ulaşımının sağlanması yerine, konaklamasına dayanan ve belirlenmiş bir rota üzerinde gidip gelmek yerine destinasyonların zaman geçirmek amacıyla ziyaret edilmesine yönelik deniz yolculuğu için bilet satın alınması’’ olarak tanımlanmaktadır.

Kruvaziyer turizm, dünyada son yıllarda farklı turizm deneyimleri arayışında olanların dikkatini çekmeye başlamıştır. Türkiye için de yeni bir turizm deneyimi olan kruvaziyer turizmi, özellikle 80’li yıllardan sonra Amerikalı ve Avrupalı turistlerin çok rağbet ettiği bir tatil türü olmuştur. İlk kez 1831 yılında İtalya’dan yola çıkıp İzmir’i de kapsayan bir Akdeniz turu ile başlayan kruvaziyer turizm, her geçen gün hızla büyüyen bir turizm çeşidi olmuştur. Türkiye’de mevcutta Ege denizi kıyıları ağırlıklı olmak üzere kruvaziyer limanlar bulunmaktadır. Bu limanlar her sene birçok kruz gemisinin rotasında yer almaktadır.

Tarih ve doğanın birbiri ile buluştuğu yer olan Çanakkale her yıl yerli yabancı çok sayıda turisti ağırlamaktadır. Troya antik kenti, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Dünya çapında tanınırlığı olan yerlerin başında gelmektedir. Bölge her yıl özellikle Çanakkale zaferinin kutlama haftası boyunca yoğun bir turist akını yaşamaktadır. Tüm bu bilgiler ışığında Çanakkale ve yakın çevresi önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Turizmin bir alt dalı olan kruvaziyer turizmin Çanakkale ilinde geliştirilmesinin bölgesel ekonomiye önemli katkı sağlayacağı öngörülmektedir.