Çanakkale Kruvaziyer Limanı Fizibilite Raporu tamamlandı

Çanakkale hinterlandına hizmet veren bir kruvaziyer liman projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Turizm Stratejisi 2023 hedefi de dahil olmak üzere uzun zamandır gündemde. Bu ana hedeften yola çıkılarak bölgeyi ekonomik, sosyal ve ticari açıdan geliştirecek; kruvaziyer yanaşma limanı ve sosyal tesislerinden oluşan bir turizm tesisi projesi düşünülüyor. Dolayısıyla bu projenin hayata geçirilmesi için planlanan ilk adım: Çanakkale Kruvaziyer Limanı Fizibilite Çalışması. Bu kapsamda 13 Mart 2020 tarihinde çalışmalarına başlanan fizibilite raporu tamamlandı.

Çanakkale İl Özel İdaresi sorumluluğunda gerçekleştirilen bu çalışma: Çanakkale ili Merkez ilçe, 474 Ada, 9 ve 10 parselde mevcutta “yolcu salonu ve acente binası bulunan kâgir iskele ve koltuk barınağı” olarak tapu siciline kayıtlı iskeleye, kruvaziyer limanı yapılması planının ön çalışması olarak nitelendirilen fizibilite raporu hazırlanmasını kapsar.

Fizibilite raporu çalışmaları; ilke olarak, bu işe ilişkin teknik şartnamede sözü edilen sıralama ve süreçlere uygun olarak yapıldı. Bununla birlikte, bazı aşamalarda ve teknik konularda ek ayrıntı ve süreçlere de girildi. Tanımlanan amaçların karşılıklarını bulabilmesi ve uygulanabilir olması amacı ile çalışma kapsamında: Literatür taraması, teknik gezi ve gözlemler, mevcut durum analizi ve derinlemesine görüşmeler yapıldı.

Sonuç olarak, turizmin önemli bir alt sektörü olan deniz turizmi kategorisi içinde yer alan kruvaziyer turizminde: Mevcut durumu, değerleri ve paydaşların beklentilerini değerlendirerek; yapılan teknik ve finansal analizlerle yatırımın istenilen hedefe ulaşıp ulaşmayacağını belirlemeyi amaçlayan fizibilite raporu, elde edilen veriler ve hesaplamalarla amacına ulaştı.