Kahramanmaraş turizmi için saha çalışması yapıldı

Köklü tarihiyle birçok medeniyete beşiklik etmiş olan Kahramanmaraş’ın turizm potansiyelini daha etkin kullanabilmek, saklı turizm değerlerini gün yüzüne çıkarabilmek, alternatif turizm çeşitlerini ilde yaygınlaştırabilmek ve turizmin il ekonomisine olan katkısını arttırabilmek için Kahramanmaraş’ta saha çalışması yapıldı. 2 gün süren çalışmalar kapsamında; Ali Kayası, Yedikuyular Kayak Merkezi, Menzelet Barajı ve Ilıca Kaplıcası gibi önemli turizm destinasyonları ziyaret edildi.

Saha çalışmalarının ilk günü; efsanelere konu olan Ali Kayası ziyaret edildi. Yerden yaklaşık 150 metre yüksekte olan bu dik kayanın üzerinde Hz. Ali’nin atının ayak izi olduğu rivayet ediliyor. Kaya, gerek hikayesi gerekse eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerde merak uyandıran bir destinasyon olma özelliğine sahip.
Ali Kayası’na yapılan yürüyüş ardından Yedikuyular Kayak Merkezi ziyaret edildi. Kent merkezine 17 km uzaklıkta bulunan tesis, Türkiye’nin şehir merkezine en yakın kayak merkezlerinden bir tanesidir. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında açılan tesis, kış aylarında yerel halk ve çevre illerden yoğun ilgi görüyor.

Kayak merkezinin ardından ilde bulunan termal turizm odaklarından biri olan Ilıca Kaplıcaları ziyaret edildi. Kaplıcalar Onikişubat ilçesinin Ilıca mahallesinde yer alıyor. Mahalle, Kahramanmaraş kent merkezine 70 km uzaklıkta Berit Dağı eteklerinde bulunuyor. Bölgede bulunan tesislerde her bütçeye uygun sıcak kaplıca havuzları, ılıtılmış kaplıca suyuyla dolu yüzme havuzları, açık havuzlar, küvetler, jakuziler, aile hamamları, buhar odası, Türk hamamı ve masaj hizmetleri bulunuyor. Ilıca’nın ana arteri konumundaki Prof. Dr. Mehmet Sağlam Caddesi’nin bir bölümü araç trafiğine kapatılmış ve caddede Ilıca’nın çarşısı yer alıyor. Sağlı sollu cadde boyunca kaynaşmış dükkânlardan oluşan çarşıda yer yer el işleri tezgâhları, çay ocakları, hediyelik eşya alınacak tuhafiyeler, kıyafet, yeme-içme, fırın, oyun salonları bulunuyor. İl içinden ve çevre illerden uzun süreli ziyaretçileri ağırlayan kaplıca bölgesinin yoğun dönemlerinde, mahalle nüfusu 30.000’leri buluyor. Başta Kahramanmaraş şehir merkezi olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Osmaniye, Hatay, Adıyaman, Malatya, Diyarbakır ve daha birçok ilden ziyaretçiler geliyor.

Saha çalışmalarının ikinci günü ise Menzelet Barajı ve Menzelet mesire alanı ziyaret edildi. 130.000 m² alanda planlanmış olan Menzelet mesire alanı içerisinde yeşil alanlar, kamelyalar, barbeküler, piknik masaları, çeşmeler, çocuk oyun alanları, tuvaletler ve otopark yer alıyor. Mesire alanında bulunan tekne ile baraj gezildi. Baraj kıyısında, tepede bulunan Güredil Kalesi’ne yapılan yürüyüş ardından saha çalışmaları tamamlandı.