Batı Karadeniz Endüstri Mirası Envanteri tamamlandı

Endüstri mirası niteliği taşıyan her bir ögenin tespitini ve bunların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koyan aynı zamanda bölgenin kültürel değerlerini koruyarak bölgedeki turizm sektörünün çeşitlendirilmesine katkı sunacak fikirleri barındıran TR81 Bölgesi Endüstri Mirası Envanteri tamamlandı.

TR81 Batı Karadeniz Bölgesi, doğal güzellikleri ve tarihi geçmişiyle olduğu kadar, 19 ve 20. yüzyılın en önemli hareketi sanayileşmenin de ülkemizdeki en güzide örneklerindendir. Benzerleri olmasına rağmen birçok ilke öncülük eden Batı Karadeniz Bölgesi’nin Türkiye’nin sanayileşmesinin de lokomotifi olması bölgenin ülkemizde olduğu kadar dünyadaki yerini de önemli kılmaktadır. Bu çalışma endüstriyel mirasın önemine değinerek bölgede bu değerlerin farkına varılmasını sağlamayı, endüstrinin yarattığı sosyal ve kültürel değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sunmayı ve bölgenin bu alandaki marka değerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda bölge potansiyelleri ve envanteri bu çalışmayla ortaya koyularak ilerleyen dönemlerde ve yıllarda yapılacak çalışmalara da ışık tutacak ve yol gösterici olacaktır.

Çalışma kapsamında endüstri mirası alanında uzman kişiler ve yerel paydaşlarla 35 adet derinlemesine görüşme; yine yerel paydaşların ve konu uzmanlarının katılımıyla “Edebiyat”, “Endüstriyel Miras Turizmi” ve “Üzülmez Kültür Vadisi” konu başlıklarına özel 3 adet odak grup toplantısı; TTK Armutçuk İşletmesi, TTK Amasra İşletmesi, KARDEMİR Demir Çelik Fabrikası, ERDEMİR Demir Çelik Fabrikası ve SEKA (OYKA) Kağıt Fabrikası saha ziyaretleri; Endüstri Mirasıyla Batı Karadeniz Instagram Fotoğraf Yarışması; 3 günlük bir çevrimiçi Seminer etkinliği ve bir adet Ajans farkındalık toplantısı gerçekleştirilmiştir. Envanter çalışmasının tüm bu görüşme ve toplantılarla da çerçevesi belirlenmiş ve tamamlanmıştır.