İBB Hizmet Binaları Stratejik Planı tamamlandı

Artan nüfus ve mekânsal genişleme nedeniyle, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kompleks kurumsal ve fiziksel yapılanması ile büyüme ve gelişme hedefleri arasındaki dengeyi sağlamak ve mekânsal yerleşimini daha verimli ve kullanışlı hale getirmek önem kazanmıştır.

Bu bağlamda belediyenin mülkiyetindeki ve / veya kullanımındaki 2.500 m2 alan büyüklüğü üzerindeki idari binaların ve yine İBB mülkiyetinde bulunan 5.000 m2 ve üzerinde alan büyüklüğüne sahip arazilerin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair İBB kurumsal yapısı ile mekânsal bağlamda ilişkiler kuracak bir “Stratejik Plan” ihtiyacı doğmuştur.

İstanbul il sınırları dahilinde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) mülkiyetindeki ve kullanımındaki hizmet binalarının nasıl değerlendirileceğinin İBB’nin kurumsal yapısı ile birlikte ele alınarak yeniden planlanmasına dair İdare’ye yardımcı olması amacıyla bu stratejik plan hazırlanmıştır.

Hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binaları Stratejik Planının amaçları ise şu şekildedir:

  • Belediyenin mülkiyetindeki ve / veya kullanımındaki binalar ve yine İBB mülkiyetinde bulunan arazilerin nasıl değerlendirilmesi gerektiğine dair İBB kurumsal yapısı ile mekânsal bağlamda ilişkiler kurmak
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kompleks kurumsal ve fiziksel yapılanması ile büyüme ve gelişme hedefleri arasındaki dengeyi sağlamak
  • Kurumun mülkiyetindeki yapı stokunu en verimli şekilde değerlendirmesi için yol göstermek
  • Belediyenin mekânsal yerleşimini daha verimli ve kullanışlı hale getirmek
  • Hangi birimlerin aynı binada yer alması gerektiğini değerlendirmek
  • Stratejik plan çalışmasını katılımcı bir şekilde hazırlamak

Stratejik plan 2 aşamada oluşturulmuştur:

  1. Anlama, Tarama ve Envanter Oluşturma: İstanbul il sınırları dahilinde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) mülkiyetindeki ve kullanımındaki 2.500 metrekareden büyük hizmet binalarının ve yine İBB mülkiyetinde bulunan, potansiyel taşıyan 5.000 metrekareden büyük arazilerin sistematik bir şekilde belgeleyen çalışmadır.
  2. Stratejik Planın Hazırlanması: Stratejik plan kapsamında; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binaları Stratejik Planı” projesinin amaçlarını yerini bulabilmesi için hedefler belirlenmiş, hedeflere ulaşmak için stratejiler oluşturulmuştur. Stratejilerin uygulanabilir olması için de eylem planı üretilmiştir.

Stratejik Plan Raporu