Turizm Türleri

Turizm türlerinin sınıflandırılması oldukça karmaşık bir konu. Bu karışık konuda bugüne dek bir endüstri standardı oluşturacak sınıflandırmadan bahsetmek mümkün değil.

Ulusal ve uluslararası olarak yapılan sınıflama ve bu sınıflamaya göre oluşturulan istatistikler turizmde neredeyse tüm dünyada standart olarak kullanılan tek ortak kategorizasyon. İlgili akademik kurumlar, devlet kurumları, kanunlar ve uluslararası turizm kurumlarının farklı sınıflandırmalarından bahsetmek mümkün.

Bundan önce yaptığımız çalışmaları referans alarak bundan sonraki çalışmalarımıza altlık oluşturması amacıyla turizm türlerini Kivi olarak sınıflandırdık. Kuşkusuz bu sınıflandırma da diğerleri gibi sorgulanmaya açık. UNWTO’nun sınıflandırması dikkate alınarak alınarak yapılan bu sınıflandırma ihtiyaçlar ve gelişmeler ışığında mümkün olduğunda güncel tutulacak.

Kivi’nin bugüne kadarki çalışmalarının turizm türleri ile ilişkisi ana menüde kurulmuştur.

Aşağıdaki listede UNWTO’nun sınıflandırmasına göre farklı olanlar parantez içinde vurgulanmıştır. UNWTO listesinde yer alan ancak Kivi’nin sınıflandırmasında yer bulamayanlar da listenin sonunda ayrıca belirtilmiştir.

TURİZM TÜRLERİ

UNWTO’nun turizm sınıflandırmasında yer alan ve bu listede bulunmayan Göl ve Akarsu Turizmi ile Şehir Turizmi’dir.