Dünya Miras Listesi’nde Türkiye

Bu pazartesi başlığımız Dünya Miras Listesi’nde Türkiye.

İnsanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda söz konusu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli işbirliğini sağlamak amacıyla UNESCO tarafından yürütülen bir program.

1972’de Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme UNESCO tarafından kabul edildi. Türkiye 1983’te Resmi Gazete’de yayınlanmasından bugüne sözleşmenin tarafı.

Dünya Mirası Listesi’nde 1154 miras yer alıyor. Bunlardan 897’si kültürel, 218’i doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslar. Türkiye’nin bu listede 17’si kültürel, 2’si karma olmak üzere 19 miras alanı bulunuyor.

Dünya Miras Geçici Listesi ise henüz ana listede yer bulamamış ancak Dünya Miras Listesi’ne girmek konusunda istekli ya da potansiyeli olan alanlardan oluşuyor. 179 ülkeden 1727 alanın yer aldığı bu listede Türkiye’den 77 kültürel, 3 doğal ve 4 karma miras alanı yer alıyor.