Türkiye’nin Müzeleri

Bu pazartesi Türkiye’nin Müzelerini mercek altına aldık.

TÜİK ve Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerini dikkate alarak hazırladığımız çalışmada, müze ve ziyaretçi sayıları bakımından illeri ve düzey 2 bölgelerini değerlendirdik.

Türkiye’de müzeler türleri itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yerleri ile özel müzeler olmak üzere ikiye ayrılıyor. TÜİK’in resmi internet sitesinde açıklanan istatistiki verilere göre 2020 yılı sonu itibariyle 289 adet özel müze, 205 adet Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müze ve ören yeri olacak şekilde toplamda 494 müze bulunuyor.

Müze ve ören yerlerinin illere göre dağılımına bakıldığında ise toplamda 80 adet müze ile İstanbul öne çıkarken; Ardahan, Artvin, Bingöl, Hakkari, Siirt ve Şırnak illerinde hiç müze bulunmaması dikkat çekiyor.

Kültür Bakanlığının resmi internet sitesinde yayınlamış olduğu bakanlığa bağlı tüm müzelerin yıllık ziyaretçi sayılarının açıklandığı liste ise en son 2019 yılında güncellenmiş. Bu listeye göre en çok ziyaretçi ağırlayan müze 3.727.361 ziyaretçi ile İstanbul Ayasofya Müzesi olarak belirtilmiş (2020 yılı itibariyle Ayasofya “müze” statüsünden çıkarılmıştır).