Kazdağları projesi için Babadağ teleferiğine II. inceleme gezisi yapıldı

2021’de açılan ve Türkiye’nin en önemli teleferik projelerinden birisi olan Babadağ teleferiğine 2-3 Mart 2021’de bir gezi yapılmış ancak hava muhalefeti nedeniyle incelemeler eksik kalmıştı. Bu saha çalışmasında Babadağ teleferiğinin 1.200m kotu hariç tüm kotları, tüm teleferikleri, yeme – içme mekanları ve patikaları deneyimlendi ve notlar alındı.

Babadağ Teleferiği ile ilgili temel bilgiler ise aşağıda aktarılmıştır:

Babadağ Teleferik’in hikâyesi 2000’li yılları başına kadar uzanmaktadır. Proje başlangıç tarihi 2004 yılı olsa da dönemin kaynak yetersizlikleri dolayısıyla proje ertelenmiş ve 7 Temmuz 2011’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın girişimleriyle proje yeniden gündeme gelmiş ve ihale açılmıştır. İhale sürecinin ardından, ihaleyi kazanan Kırtur şirketinin çalışmalarıyla 2017 Ağustos ayında Babadağ Teleferik’in 1700-1800 telesiyej hattındaki yol çalışmasıyla inşaat süreci başlamıştır.

Bugün, Babadağ teleferiğinde beş farklı noktada, günlük ortalama 10 bin ziyaretçi ağırlanmaktadır. Teleferiğin inşasında teleferik sistemleri, eğlence parkları, makine mühendisliği ve aydınlatma sistemleri alanında dünyanın lider şirketi İsviçreli Bartholet Maschinenbau AG ile birlikte çalışılmıştır. Babadağ teleferiğinin farklı kotlarda farklı istasyonları ve bu istasyonlarda da farklı tesisleri bulunmaktadır. Bunlar:

Ana İstasyon

Bu istasyon Ölüdeniz ana yolu üzerinde 226 rakımda yer almaktadır. Teleferik bilet alış, enformasyon ve idari bürolar bu istasyondadır. Teleferiğe binişler bu istasyondan yapılmaktadır.

İstasyon 1200

Babadağ’ın zirvesine çıkarken ilk durak 1200. Bu istasyonda Anadolu yemekleri yapan 1200 Anatolian Restoran ile konser ve gösterilere ev sahipliği yapan 1200 Sahnesi yer almaktadır.

İstasyon 1700

Babadağ teleferiğinin yaz aylarındaki ana üst istasyonu olduğu söylenebilir. Bu istasyonda 1700 Grill & Wine Bar ve gölet yer almaktadır. Yamaç paraşütçüleri için uçuş noktası da bu kottur.

İstasyon 1800

İstasyon 1700’den bu kota telesiyej hattı ile ulaşılmaktadır. Bu kotta 1800 Burger House isimli lokantanın hizmet vermesi planlanmıştır (Ekim 2022’de henüz aktif değildir).

İstasyon 1900 / Babadağ Zirve

1700 – 1800 erişimi gibi bu istasyona çıkmak isteyenler için de bir telesiyej hattı hizmet vermektedir. Ayrıca yürüyüş de yapılabilmektedir. Babadağ’ın zirvesi olan bu kotta Tapas & Taco Bar’ın hizmet vermesi planlanmıştır. (Ekim 2022’de henüz aktif değildir). Bu kotta ayrıca sürekli nöbetçilerin bulunduğu bir de yeni nesil yangın kulesi bulunmaktadır. Yangın kulesi Babadağ Teleferik projesi geliştirme çalışmalarıyla yapılmıştır.